Chcesz otrzymywać informacje o działaniach
i inicjatywach Stowarzyszenia Rybackiego
"Żabi Kraj"?

Poinformujemy Cię mailowo

Rybne kulinaria » Konkurs Kulinarny Atlas Ryb 2013

Za nami rozstrzygnięcie Miedzyregionalnego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Atlas Ryb” zorganizowanego przez Lokalną Grupę Rybacką „Żabi Kraj”. Finał konkursu miał miejsce 17 grudnia 2013 r. w MCK „Sali pod pegazem” w Skoczowie. Do konkursu zgłosiło się 20 zespołów które przygotowały 32 potrawy. Zdecydowanie przeważały dania z karpia – najczęściej hodowanego gatunku ryby na terenie LGR „Żabi Kraj”. Podczas obrad Jury w składzie: Jacek Dudka - przewodniczący, Ryszard Kostka, Andrzej Ochodek, Aleksander Szymura , można było zobaczyć pokazy kulinarne przygotowane przez Krzysztofa Gawlika (RM Gastro) oraz Macieja Pilarczyka. Dla wszystkich gości Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” przygotowała rybny poczęstunek. Zwyciężyło danie „Wędzony sum afrykański” przygotowane przez Gospodarstwo rybne Piotr Hansel.

 

Wyniki Międzyregionalnego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Atlas Ryb”.

  • I miejsce – Gospodarstwo rybne Piotr Hansel, potrawa: Wędzony sum afrykański
  • II miejsce – Stowarzyszenie KGW w Pielgrzymowicach, potrawa: Karp w galarecie
  • III miejsce – KGW Zaborze, potrawa: Mufina z amura z smażoną cebulą i jabłkiem
  • IV miejsce – Damian Piorun, potrawa: Orientalna przyjemność
  • V miejsce – Restauracja „Piernikowa Chata” w Wiśle, potrawa: Karp duszony w sosie winno-koperkowym podany puree z awokado w akompaniamencie karmelizowanych kasztanów
  • VI miejsce – Aleksandra i Jonasz Jankowscy, potrawa: Zupa karpiowa na ciemnym piwie koźlaku
  • VII miejsce – Maria i Andrzej Donocik, potrawa: Karp w kapuście zasmażanej

Nagrodzonym serdecznie gratulujemy!!!

 

Przygotowanie wygranej potrawy „Wędzony sum afrykański”

Składniki: sum afrykański, woda, sól, włoszczyzna

Sprawione ryby wypłukać, aby usunąć resztki krwi, a następnie moczyć 12 godzinw solance i włoszczyźnie. Następnie wkładamy na haczyk do wędzoka i wędzimy w temperaturze 50-60 stopni minimum 4 godziny.

                                                            Wędzony sum afrykański, fot. M. Gruszka

 

Zdjęcia z konkursu znajdują się na stronie pod linkiem: http://zabikraj.pl/1302,miedzyregionalny-konkurs-kulinarny-&-8222;kulinarny-atlas-ryb&-8221;--skoczow,-17.12.2013-r..html