Chcesz otrzymywać informacje o działaniach
i inicjatywach Stowarzyszenia Rybackiego
"Żabi Kraj"?

Poinformujemy Cię mailowo

Rybne kulinaria » Konkurs Kulinarny Atlas Ryb 2012

Za nami rozstrzygnięcie I konkursu na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych „Kulinarny Atlas Ryb” zorganizowanego przez Lokalną Grupę Rybacką „Żabi Kraj”. Finał miał miejsce 12 grudnia 2012 r. w MCK „Sali pod pegazem” w Skoczowie. Do konkursu zgłosiło się 13 zespołów które przygotowały 22 potrawy. Zdecydowanie przeważały dania z karpia – najczęściej hodowanego gatunku ryby na terenie LGR „Żabi Kraj”. Oprócz dań karpia  do konkursu zgłoszono potrawy z innych gatunków ryb takich jak: sum europejski, sandacz, płoć. Podczas obrad Jury w składzie: Sonia Kudła (Restauracja Smak Regionu), Ryszard Kostka ( Catering U Ryśka), Piotr Pagieła (Radio Katowice) Prezes Zarządu Krzysztof Szymura - przewodniczący, można było zobaczyć pokazy kulinarne przygotowane przez Krzysztofa Gawlika (RM Gastro) oraz Jerzego Erdmańskiego. Dla wszystkich gości Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” przygotowała rybny poczęstunek. Zwyciężyło danie „Karp w Szaliku” przygotowane przez Annę Kroczek z Ochab. Nagrodzonym serdecznie gratulujemy!!!

Wyniki konkursu na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych

KULINARNY ATLAS RYB”

 

I miejsce

Przepis na potrawę „Karp w szaliku”, I miejsce w Konkursie na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych „Kulinarny Atlas Ryb”, autorstwa Anny Kroczek z Ochab Małych

Składniki w proporcjach na 4 porcje:

1 karp, 2 cebule, 5 gałązek selera naciowego, 3 jabłka, 200g szpinaku, 50 g kremówki, 4 łyżki parmezanu, 3 pomidory, 1 czerwona papryka, olej, sól, pieprz, musztarda.

Opis wykonania potrawy:

karpia odfiletować i przygotować 12 kawałków, zaprawić 1 łyżeczką soli, szczyptą kminu i Delikatu,

1 mała cebula, 5 gałązek selera, 3 jabłka, łyżka masła – udusić, dodać musztardę, sól i cukier;

200 g szpinaku, 2 łyżki oleju udusić z czosnkiem i bazylią, dodać kremówkę, 3 łyżki parmezanu;

3 pomidory udusić z cebulą, olejem i połówką papryki, doprawić do smaku;

kawałki karpia upiec w piekarniku;

na cztery wyłożyć uduszony seler;

na cztery szpinak – posypać parmezanem;

na cztery pomidory;

wstawić do piekarnika na 10 minut, podawać z duszonymi warzywami.


II miejsce

Przepis na potrawę „Karp po Benedyktyńsku”, II miejsce w Konkursie na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych „Kulinarny Atlas Ryb”, autorstwa Katarzyna Dyrda i Tadeusz Grozmani z G.P.W. S.A

Składniki w proporcjach na 4 porcje:

filet karpia nacinamy, sól, cukier, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, kapusta kiszona, piwo, estragon, śmietana, zielony koper.

Opis wykonania potrawy:

półdzwonki karpia smażymy na oleju, wcześniej obsypując przyprawą do ryb „Kamis” i obtaczając w mące. Następnie podlewamy delikatnie piwem i dusimy. Kapustę kiszoną przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, podlewamy wywarem i dusimy. Kiedy kapusta jest już lekko miękkawa i odparowana wlewamy do niej śmietanę słodką 36% oraz dodajemy do smaku pieprz ziołowy, sól, cukier. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż do zredukowania (odparowania) śmietany.


III miejsce 

Przepis na potrawę „Sandacz królewski w sosie śmietanowym”, III miejsce w Konkursie na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych „Kulinarny Atlas Ryb”, autorstwa Katarzyna Dyrda i Tadeusz Grozmani z G.P.W. S.A

Składniki w proporcjach na 4 porcje:

sandacz (filet lub dzwonki), sól, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, estragon, śmietana, zielony koper.

Opis wykonania potrawy:

Sandacza w dzwonkach lub filetach obsypujemy przyprawami, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na kolor złocisty, następnie przygotowujemy sos śmietankowy na bazie świeżego kopru w celu polania filetów.


Wyróżnienie dla Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Pielgrzymowicach

Barchańska Janina

Król Regina

Niesłańczyk Maria

Brachaczek Gertruda

Danie: „Karp w Galarecie”


Wyróżnienie dla Anna Raszka i Natalia Socha

Danie: „Zupa rybna z grzankami”


WyróżnieniePatrycja Machalica

Danie: „Karp w pierzynce”


 

 

Regulamin konkursu wraz z kartą zgłoszeniową
 
Sprawdź dojazd do sali widowiskowej MCK POD PEGAZEM