Chcesz otrzymywać informacje o działaniach
i inicjatywach Stowarzyszenia Rybackiego
"Żabi Kraj"?

Poinformujemy Cię mailowo

Archiwum aktualności » Archiwum 2018 » X Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy

Dnia 24.10.2018 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się X Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy. Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk.

Współorganizatorami konkursu byli:  Stalgast, Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Prymat, BHP Niedzielscy, Mleczarnia Bażanowice, Urząd Miasta Cieszyn.

Zadaniem uczestników było sporządzenia potrawy na bazie mięsnej masy mielonej.
W konkursie uczestniczyło 12 uczniów z 6 szkół gastronomicznych:
z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Wisły, Milówka, Międzyświecia i Cieszyna. Młodzi kucharze w ciągu 90 minut przyrządzali smakowite dania. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania zostały pięknie podane, wyglądały bardzo smakowicie!

Jury pracowało w składzie: MATEUSZ WOJNAR – Smak Pasji, Folvark Klimosz w Pogwizdowie, CARLOS GONZALES – Stalgast, Kończak Łukasz – Folvark 1760 w Kończycach Wielkich, JAROSŁAW FOJCIK– Hotel SPA Laskowo Janowickie, KATARZYNA FOJCIK GRACZKOWSKA - Hotel SPA Laskowo Janowickie, ŁUKASZ KOCUR -  Catering "Żarełko", PSZCZÓŁKA JACEK - Catering "Żarełko", RAFAŁ BOIKO - Restauracja "Korbasowy Dwór" w Cieszynie

Po raz pierwszy przyznano wyróżnienie „Mistrzów VIP”. Wyróżnienie przyznali goście specjalni w składzie: JACEK DUTKA – prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, KRZYSZTOF SZYMURA - prezes Stowarzyszenia Rybackiego „Żabi Kraj”.

 

Laureatami konkursu zostali:

I miejsceANNA ELSNER – Wodzisław Śląski,

II miejsce – KINGA KLIMOWSKA – Wisła,

III miejsce – KAROLINA BOGOCZ – Wodzisław Śląski.

 

Beskidzki Klub Kulinarny przydzielił wyróżnienie:

- za aranżację potrawy na talerzu – MAREK CZEPCZOR- Cieszyn

- za najlepszy smak potrawy -  JANUSZ JASZCZUROWSKI – Milówka

 

NAGRODA SPECJALNA MISTRZÓW VIP

- KAROLINA BOGOCZ – Wodzisław Śląski.