Archiwum aktualności » Archiwum 2019 » XVII Regionalne Dni Rybactwa za nami !

W tym roku XVII Regionalne Dni Rybactwa odbyły się razem z 12. Ekumenicznymi Dożynkami Gminny Skoczów w sobotę tj. 07.09.2019 r. Jak co roku o godz. 10:00 rozpoczęły się Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla Uczniów Szkół Gastronomicznych. Ponadto na rynku prezentowały się lokalne gospodarstwa rybackie, na których można było kupić m.in. ryby wędzone oraz organizacje związane z rolnictwem i rybactwem, gdzie można było zasięgnąć bezpłatnych informacji. Dużym zainteresowaniem cieszyły się baseny z rybami, gdzie można było zobaczyć m.in. karpia, suma afrykańskiego.

Atrakcją dla zgromadzonych gości była kulinarna niespodzianka w postaci degustacji dania rybnego – z karpia oraz pokazu kulinarnego wykonanego przez Piotra Polaka – właściciela Bistro Szara Reneta w Skoczowie.

 

Wyniki Mistrzostw  w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla Uczniów Szkół Gastronomicznych:

I Miejsce – Konrad Rusin – Zespół Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju

Danie: Sum duszony w wodzie z kiszonego ogórka z masłem podawany na plackach z kapusty kiszonej (Fuczki) z sosem kaparowo – kurkowym

 

II Miejsce – Anna Elsner – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim - Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej

Danie: Sum confitowany w maśle rakowym z sosem szafranowym, puree groszkowym w towarzystwie pasztetu z soczewicy i orzechów laskowych, pieczonego buraka, grzybów leśnych i glazurowanej gruszki

 

III Miejsce – Karolina Bogocz – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim - Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej

Danie: Sum maślany w towarzystwie ciastka ziemniaczanego, puree z selera, marchwi aromatyzowanej pomarańczą, chipsów z jarmużu i szałwii, buraka orzechowego z sosem cytrynowo- maślanym

 

Wyróżnienie – Katarzyna Procner – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle

Danie: Aromatyzowany sum w asyście bulionu rybno-grzybowego z domowym makaronem, jajem poche i warzywami

 

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

 

Dziękujemy za wsparcie i pomoc przy organizacji XVII Regionalnych Dni Rybactwa:

  • Marszałkowi Województwa Śląskiego,
  • Staroście Powiatowu Cieszyńskiego,
  • Śląskiemu Ośrodkowi Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Oddział w Bielsku-Białej,
  • Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Częstochowie,
  • Stowarzyszeniu Beskidzki Klub Kulinarny w Skoczowie,
  • Firmie Prymat Sp. z o.o.
  • Firmie Stalgast Sp. z o.o.
  • Miejskiemu Centrum Kultury INTEGRATOR w Skoczowie,
  • Radiu Katowice.

 

 

Zdjęcia z XVII Regionalnych Dni Rybactwa