Promocja kuchni regionalnej Cieszyńskiej Krainy » Restauracja "SMAKOSZ" w Chybiu

POLIKI WOŁOWE

 

Składniki (5-6 porcji):

  • 1 kg polików wołowych
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 200 g pieczarek
  • 3 cebule
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • rozmaryn świeży
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

Mięso oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na brytfankę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Warzywa obrać. Marchewki pokroić w plastry, pozostałe warzywa w średnią kostkę, oprószyć pozostałą mąką i smażyć na tłuszczu po mięsie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i rozmaryn. Smażyć kilka minut i dodać koncentrat pomidorowy. Następnie całość podlać winem, gotować 2-3 minuty i przełożyć wszystko do mięsa. Przykryć i piec przez ok 3 godziny. Na koniec połowę warzyw zmiksować z wytworzonym sosem. Mięso pokroić na plastry, polać sosem i podawać z pieczonymi warzywami.

 

Restauracja „SMAKOSZ”
Chybie, ul. Bielska 57
tel.  +48 33 856 10 20, +48 790 364 950
smakosz-chybie.pl