Promocja kuchni regionalnej Cieszyńskiej Krainy » Karczma "Pod Strzechom" w Górkach Wielkich

PIER¦ Z KACZKI NADZIEWANA SEREM I PIECZARKAMI SERWOWANA Z KLUSKAMI ¦LˇSKIMI I BURACZKAMI NA CIEPŁO

 

Składniki:

  • Pier¶ z kaczki ze skór±
  • pieczarki
  • żółty ser
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • wino czerwone wytrawne
  • masło klarowane

 

Buraczki:

  • buraki czerwone,
  • imbir
  • miód
  • cytryna
  • masło

 

Kluski ¶l±skie:

  • ziemniaki,
  • jajko
  • m±ka ziemniaczana.

 

Przygotowanie: 

Farsz do kaczki

Pieczarki pokroić i podsmażyć na ma¶le, ser zetrzeć na tarce, natkę pietruszki posiekać – wszystko razem wymieszać, doprawić sol± i pieprzem.

Pier¶ kaczki naci±ć wzdłuż pod skór±, utworzyć kieszonkę. Do kieszonki dodać przygotowany farsz, zamkn±ć wykałaczk±. Posolić i popieprzyć, obsmażyć na suchej patelni najpierw od strony skóry (skórkę kaczki można naci±ć, aby wypu¶ciła więcej tłuszczu). Po zrumienieniu podlać winem i dusić do miękko¶ci.

Buraki

Buraczki ugotować pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić miodem i imbirem oraz cytryn± wg uznania.

Kluski ¶l±skie

Ziemniaki ugotować, przecisn±ć przez praskę, ostudzić - tak aby móc swobodnie wymieszać z m±k± (1/4 objęto¶ci ziemniaków) i jajkiem. Formować kluski z dziurk±. Wrzucać do gotuj±cej się osolonej wody, gotować do ich wypłynięcia.

 

Karczma Pod Strzechom
Górki Wielkie, ul. Zofii Kossak 144
tel. +48 33 857 90 73, +48 501 216 012, +48 504 099 073
www.karczmapodstrzechom.pl