Promocja kuchni regionalnej Cieszyńskiej Krainy » Ranczo "Caterina" w Dębowcu

PLACKI ZIEMNIACZANE Z BLACHY Z WYRZOSKAMI

Składniki:

Ciasto:

  • 1kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)

Wyrzoski:

  • 500 g podgardla wieprzowego
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 350 g smalcu
  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 4 łyżki majeranku
  • 1,5 łyżki soli (do smaku) 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć, następnie dodać jajka, mąkę, sól i wszystko wymieszać. Blachę żeliwną posmarować skórą z boczku i zagrzać, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, należy układać placek w kształcie koła, odczekać chwilę aż uzyska złoty kolor i odwrócić, należy pamiętać by kontrolować temperaturę.

Zagrzać rondelek dodać 1/2 smalcu, rozpuścić i dodać pokrojone w kostkę podgardle, od czasu do czasu mieszać, jednocześnie kontrolując temperaturę, gdy zacznie przywierać zmniejszyć temp., po 5 minutach dodać 0,5 kg pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodać przyprawy.

Zagrzać rondelek dodać 1/2 smalcu, rozpuścić i dodać 0,5 kg pokrojonej w kostkę cebuli, gdy się zeszkli dodać pokrojoną w kostkę łopatkę, mieszać i kontrolować temp., na koniec doprawić. Gdy łopatka będzie miękkie dodać do podgardla i wymieszać razem.

 

Ranczo Caterina
Dębowiec, ul. Sadowa 24
tel. +48 791 845 333
www.ranczocaterina.pl