Promocja kuchni regionalnej Cieszyńskiej Krainy » Restauracja "Corient" w Goleszowie

FASZYRKA PO GOLESZOWSKU Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Składniki:

Faszyrka:

  • 150 g mięsa mielonego
  • 50 g boczku
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • bułka
  • jajko
  • bułka tarta
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Kapusta:

  • pół główki kapusty
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • śmietana 18%

 

Przygotowanie:

Faszyrka

Do zmielonej łopatki dodać pół cebuli drobno pokrojonej, boczek pokroić na plastry, bułkę wcześniej namoczyć w mleku. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dodać 1 jajko i dokładnie wymieszać i formować. Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju po 3 minuty z każdej strony.

Kapusta zasmażana

Podsmażyć na oleju małą cebulę, dodać czosnek. Dodać pokrojoną kapustę, następnie pół szklanki wody. Doprawić pieprzem i solą. Po około 15 minutach dodać drobno posiekany koperek, posypać około 1 łyżeczką mąki, dodać pół szklanki śmietany 18%. Całość dokładnie wmieszać.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

 

Restauracja CORIENT
Goleszów, ul. Cieszyńska 25
tel. +48 33 47 90 055
www.corient.pl