Promocja kuchni regionalnej Cieszyńskiej Krainy » Bistro "Żarełko" w Pogwizdowie

GROCHÓWKA

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego - połówki
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża marchew
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 400 g boczku surowego podwędzanego
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g pętka kiełbasy lekko podwędzanej
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka majeranku
  • przyprawy: łyżka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, czosnek
  •  

Przygotowanie:

Groch łuskany w połówkach zalać zimną wodą, tak by przykryła groch plus jedną szklankę. Groch odstawić na noc. Po nocy wymienić wodę na świeżą i moczyć groch jeszcze kilka godzin. Następnie groch umieścić w garnku, dodać 2,5 szklanki wody i łyżeczkę soli. Gotować pod przykryciem około godziny, do miękkości. Szumować wodę z gotowania grochu.

Osobno w dużym garnku umieścić obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę, dodać 1 litr wody. Warzywa gotować pod przykryciem 20 minut, dodać obrane ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.

Na patelni podsmażyć na oleju cebulę, pokrojony w kostkę podwędzany boczek bez skóry. Całość smażyć kilka minut na rumiano, a następnie przełożyć do garnka z gotującymi się warzywami. Dodać majeranek, sól oraz pieprz, przeciśnięty czosnek. Na koniec do garnka dodać ugotowany groch oraz kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Zupę gotować jeszcze kilka minut.

 

Bistro Żarełko
Pogwizdów, ul. Cieszyńska 99
tel. +48 33 856 83 87, +48 537 398 826
www.bistrozarelko.pl