Promocja kuchni regionalnej Cieszyńskiej Krainy » Karczma "U Kroćpoka" w Szczyrku

COMBER JAGNIĘCY PO NASZEMU

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 700 dkg combru jagnięcego
  • 500 dkg dyni surowej
  • 1 cebula biała
  • 125 kg masła
  • 100 ml soku z czarnej porzeczki
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mleka 3,2%
  • 1 burak
  • nać pietruszka
     

Przygotowanie:

Comber jagnięcy oczyścić przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i delikatnie obsmażyć jagnięcinę w celu zamknięcia porów. Po podsmażeniu włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C na 7 – 10 minut. Wyjąć z piekarnika upieczone mięso i przełożyć na deskę.

 

Puree dyniowe

Do rondelka wrzucić masło, pokrojoną cebulę i dynię wcześniej podgotowaną. Całość po podgotowaniu uzupełnić mlekiem, dodać łyżkę masła, zblendować na gładką masę dla uzyskania puree.

 

Sos

Do rondelka wlać wino czerwone wytrawne, sok z czarnej porzeczki. Po zredukowaniu zdjąć rondel z ognia i dodać łyżkę masła ciągle mieszając.

 

Comber pokroić wzdłuż kości, na talerz nałożyć puree z dyni, następnie porcję combru i polać sosem z czarnej porzeczki. Talerz ozdabiać burakiem i pietruszką.

 

Karczma u Kroćpoka
Szczyrk, ul. Beskidzka 14
tel. +48 731 100 280