ŻEBERKA DUSZONE W PIWIE

 

Składniki:

  • żeberka wieprzowe extra
  • sól kuchenna
  • kminek mielony
  • czosnek świeży
  • piwo "Rubinowe" Wrzos
  • papryka czerwona mielona słodka
  • majeranek otarty
  • mielony liść laurowy
  • ziele angielskie,
  • imbir suszony w proszku

 

Kapusta zasmażana:

  • 75 dkg kapusty kiszonej
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 15 dkg cebuli
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 50 ml oleju
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

 

Przygotowanie:

 

Mięso natrzeć marynatą na sucho składającą się z soli kuchennej, kminku mielonego, posiekanego czosnku świeżego, papryki czerwonej mielonej słodkiej, majeranku, mielonego liścia laurowego i ziela angielskiego oraz imbiru suszonego w proszku i pozostawić na 24 h. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać piwem "Rubinowe" Wrzos, piec ok. 2-2,5 h w temp. 150° C , w razie potrzeby uzupełnić płyn. W połowie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę.

 

Kapusta zasmażana

Kapustę kiszoną opłukać w bieżącej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Następnie wrzucić do garnka i gotować z liściem laurowym oraz zielem angielskim i odrobiną soli.

W międzyczasie przygotować zasmażkę na bazie boczku, cebuli, wymieszać w końcowej fazie z mąką pszenną. Doprawić dodatkowo czosnkiem, solą, pieprzem i dodać do kapusty.


Podawać z ziemniakami opiekanymi.

 

Karczma Wrzos
Ustroń, ul. Grażyńskiego 23
tel. +48 33 858 896 54, +48 508 823 288
www.karczma-wrzos.pl