Promocja kuchni regionalnej Cieszyńskiej Krainy » Chata Olimpijczyka Jasia I Helenki w Wiśle

ŻEBROCZKA


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 20 dkg podgardla wieprzowego
  • 15 dkg ryżu parabolicznego
  • 0,5 l mleka 3,2%
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • smalec


Przygotowanie:

Na patelni przesmażyć cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek i podgardle wieprzowe - wytopić tłuszcz.

Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z ugotowanym ryżem. Do masy ryżowo-ziemniaczanej dodać wcześniej usmażoną cebulę z podgardlem wieprzowym i boczkiem. Całość wymieszać i zaparzyć gorącym mlekiem. Gotową masę doprawić majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu czarnego, następnie przełożyć do brytfanny wysmarowanej smalcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. 45 minut.

 

Chata Olimpijczyka Jasia I Helenki
Wisła, ul. księdza Biskupa Bursche 33
tel. +48 33 855 17 77
www.olimpijczyk.wisla.pl