Archiwum aktualności » Archiwum 2021 » Śląskie Święto Karpia już za nami

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie” Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

 

Po raz pierwszy, w sobotę 25 września br., w Pawłowicach odbyło się Śląskie Święto Karpia, które zgromadziło wielu mieszkańców oraz gości z innych miejscowości na wspólnym świętowaniu.

Organizatorami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Gmina Pawłowice i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Impreza odbyła się pod Patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy, Honorowym patronatem Marszałka Województwa Śląskiego Jakuba Chełstowskiego, Patronatem Starosty Powiatu Pszczyńskiego Barbary Bandoła, Honorowym patronatem Wójta Gminy Pawłowice Franciszka Dziendziela.

Już od samego rana uczniowie ze szkół gastronomicznych przyrządzali wyśmienite dania z karpia, rywalizując miedzy sobą o tytuł Mistrza w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych.

I miejsce zdobyła Zofia Wekwejt z Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu – Zdroju za danie: „DEEP FRY KARP POLSKA TRADYCJA”.

II miejsce zajęła Julia Nosiadek z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Julia przygotowała „Karpia pod orzechową posypką podanego z jesiennymi warzywami”. 

III nagrodę zdobyła Julia Zawada z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie za „Kotleciki z karpia na konfiturze z czerwonej cebuli oraz puree ziemniaczano-cytrynowym”.

Nagrody w postaci sprzętu gastronomicznego wręczali Wójt Gminy Pawłowice -  Franciszek Dziendziel, Prezes Stowarzyszenia Rybackiego "Żabi Kraj" - Krzysztof Szymura, przewodniczący jury Carlos Gonzalez Tejera - ekspert kulinarny firmy Stalgast, producenta wyposażenia dla gastronomii, Ewa Myśliwiec - Dyrektorka Biura Polskiego Stowarzyszenia Producentów Olejów oraz Beata Białowąs - Członkini Zarządu Województwa Śląskiego która odwiedziła Pawłowice z okazji święta i złożyła wszystkim rybakom i osobom związanym z rybactwem najlepsze życzenia. Wśród gości na święcie karpia pojawiła się również Barbara Bandoła - Starosta Pszczyński. 

Najmłodsi wzięli udział w konkursie plastycznym ”Taaaka ryba”. Dzieci wykazały się dużą wyobraźnią. Wśród prac konkursowych znalazła się między innymi ryba z kosmosu, sklep rybny oraz ryby o różnobarwnej odmianie. Nagrody w konkursie plastycznym otrzymali: Alan Krakowski, Agata Porwisz, Julia Nyrek, Kinga Obetkon, Natalia Brandys, Blanka Wowra, Martyna Toborek, Szymon Orszulik, Kornelia Sudoł, Alicja Kosowska, Zuzia Pierchała. Nagrody wręczył wójt gminy oraz Ewa Myśliwiec - Dyrektorka Biura Polskiego Stowarzyszenia Producentów Olejów, które było również jednym ze sponsorów nagród w konkursie plastycznym.

Każdy, kto w sobotę odwiedził pawłowicki rynek, mógł  kupić rybę pod różnymi postaciami i zrobić zakupy na stoiskach z produktami regionalnymi i rękodziełem. Oprócz  karpia, było także lokalne wino, sery, miody, produkty z Uzdrowiska w Goczałkowicach -Zdroju, wyroby lawendowe, wyroby gliniane, koronkarskie. Swoje stanowiska miały także organizacje oraz instytucje. Stowarzyszenie „Żabi Kraj” przygotowało konkurs wiedzy o rybołówstwie oraz częstowało gości wędzonym karpiem, a Polskie Stowarzyszenie Producentów Olejów tłoczyło olej rzepakowy i rozdawało gadżety z motywem rzepaku. Odwiedzający mogli również zobaczyć basen pokazowy z różnymi gatunkami ryb żyjącymi w naszych stawach, przygotowany przez Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu. Było także drugie akwarium z rybami przygotowane przez hodowców, przy którym chętnie zatrzymywały się szczególnie dzieci.

Krótką prelekcję na temat najpopularniejszej ryby w regionie wygłosił Członek Stowarzyszenia Rybackiego „Żabi Kraj” Henryk Białowąs, a czas biesiadowania umilały występy gminnych zespołów regionalnych Talizmanu, Jarząbkowianek, Pielgrzymowian oraz Pawłowickich Babeczek i Retro.  

Największą atrakcją święta była degustacja przepysznego kaszotto z karpiem. Na wielkiej polowej patelni o średnicy prawie dwóch metrów, na żywym ogniu kucharze przygotowywali danie, a  następnie częstowali wszystkich przybyłych gości. Na zakończenie imprezy wystąpił zespół Happy Jędrowski Show.

W organizację imprezy włączył się również: Urząd Marszałkowski Województwa Ślawskiego, Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Firma Prymat Sp. z.o.o., Firma Stalgast Sp. z o.o., Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy, Gospodarstwa Rybackie z terenu śląska cieszyńskiego oraz pszczyńskiego.

 

Galeria